mandag 7. september 2015

Flat - online notasjon

Det er etterhvert en del å velge mellom av webapplikasjoner for notasjon. En av de jeg har mest tro på er Flat https://flat.io/ som har fått en del nye funksjoner i løpet av den siste tiden.

Flat lar deg samarbeide med andre om å skrive noter på nettet. Applikasjonen er godt tilpasset Google, så hvis du allerede har en gmail-konto, kan du lagre noter i Google disk, samarbeide med andre i dokumentet.

Å skrive noter i Flat er som i de fleste notasjonsprogrammer. Du kan bruke tastatursnarveier for å velge noteverdier og tonehøyder. Når du har vent deg til tastatursnarveiene, går det rimelig kjapt å skrive noter. 

Siden Flat er en webapplikasjon, krever den ikke noe spesielt operativsystem. Du kan notere musikk på en ChromeBook, på nettbrett og mobiltelefoner.

Flat lar deg eksportere musikken i ulike formater: pdf, MIDI, MP3, wav og MusicXML. Foreløpig er det imidlertid ikke mulig å importere data til Flat.  Du kan også importere MIDI og XML (men det er begrenset hva som blir med av formattering foreløpig).



Jeg skrev ned noen takter av en koralsats for å teste ut de nye funksjonene i Flat. Klikk på pekeren under så åpner eksempelet seg i nettleseren din.


Det mangler mye før Flat kan bli et førstevalg for å skrive noter. Men av alle de online-notasjonsløsningene jeg har testet, er dette den jeg har mest sans for. Så jeg er spent på hvordan Flat utvikles videre.


tirsdag 1. september 2015

Scenedesign til inspirasjon


Å formidle musikken til et publikum kan selvsagt gjøres med en ribbevegg eller altertavle som bakgrunn, men publikums opplevelse kan bli sterkere hvis vi framfører musikken i omgivelser som understreker en stemning, Det trenger ikke koste mye å lage dekorasjoner som ser flotte ut.

Nettstedet Church Stage Design Ideas (www.churchstagedesignideas.com) er, som navnet tilsier, fullt av ideer til innredning av scenen i kirker. De fleste av dem har detaljert beskrivelse av hvordan dekorasjonene bygges. I mange tilfeller beskrives de også i videoer.

Mange av konsertlokalene vi bruker minner om moderne kirkebygg, og jeg har fått mange gode ideer fra nettstedet.